Soul


Topic gestart door Kaj op 07-01-2009 (8 posts)
 1. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  Het leek me wel een goed idee om een apart topic over dit fantastische muziekgenre te openen, n.a.v. de discussie in het 'wat luister je nu' topic (die ik hieronder maar even geciteerd heb) en omdat ik om de zoveel tijd weer "nieuwe" artiesten ontdek die ik om de een of andere reden niet kende.

  rik schreef:
  Een verzamel-LP van Sam Cooke, het veel te vroeg gestorven soul-icoon. Zoete liedjes, maar wat een stem, heerlijke muziek! Ik denk dat ik het vroegere werk licht prefereer boven het rijker georkestreerde latere werk, hoewel Bring It On Home To Me (later fraai gecoverd door The Animals) fantastisch is.

  Klute schreef:
  De muziek van Sam Cook is inderdaad prachtig. Helaas jammerlijk aan zijn einde gekomen.
  Beluister zelf nu veel een verzamelaar van The Supremes. Motown op zijn best.

  Kaj schreef:
  The Supremes hebben misschien een aantal van de best geschreven nummers van Motown, maar muzikaal prefereer ik denk ik toch qua vrouwen Martha Reeves & The Vandellas. En wat betreft de mannen heb ik toch altijd meer gehad met Smokey Robinson, The Four Tops, The Temptations en Marvin Gaye (in de 'klassieke' motown periode).

  Kaj schreef:

  Eligius schreef:
  Voor mij blijft het summum van vrouwelijke Motown toch echt Gladys Knight & The Pips. Vandaar dat ik nu ook hun Feelin' Bluesy op lp luister!
  (The Temptations zijn daarbij mijn favoriete mannelijke act.)

  Hmmm... die ken ik niet zo goed. Standing In The Shadows Of Motown is trouwens een zeer interessante documentaire over de band achter zo ongeveer alle hits van Motown acts in de jaren '60, de Funk Brothers (meer hits dan The Beatles, The Stones, Elvis en de Beach Boys bij elkaar), die destijds nooit erkenning (of noemenswaardige beloning) kreeg voor zijn werk.

  rik schreef:

  Kaj schreef:
  Sam Cooke is een god. Eén van mijn favoriete nummers van hem is juist één van zijn laatste en meest georchestreerde: A Change Is Gonna Come. Wonderful World is natuurlijk ook geweldig. Beiden zijn meer dan verdienstelijk gecoverd door Otis Redding (ook al zo'n fantastische soulzanger). Andere absolute favorieten van Cooke zijn Chain Gang, Another Saturday Night, I Love You (for Sentimental Reasons), Bring It On Home inderdaad, en You Send Me (waar Aretha weer een prachtige versie van heeft gezongen).

  Het liedje Wonderful World kende ik al wel (ooit de begintune van een quiz, en Harrison Ford gaat in Witness uit zijn dak op dit nummer), maar ik wist nooit van wie het was, tot ik het nu op die lp hoorde. Dat Otis Redding ook een versie heeft gedaan wist ik niet, is dat dan ook de algemeen bekende, of is dat toch die van Cooke? I Love You For Sentimental Reasons is ook geweldig inderdaad.

  Misschien kan Looi iets meer vertellen over waarom Gladys Knight & The Pips zo geweldig zijn?

  # Geplaatst op 07-01-2009 om 22:39
 2. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  Hé Rik, nu ik toevallig die quote van jou bovenaan zie: ken je het live album Live At The Harlem Square Club van Sam Cooke? Zijn stem, maar dan met de intensiteit en zweet van Otis Redding.

  # Geplaatst op 12-11-2011 om 00:04
 3. Fedor

  Redacteur
  Joined: 23-06-2008
  Posts: 2,123


  Second that!

  # Geplaatst op 12-11-2011 om 16:00
 4. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  Ah, ik wilde 'm jou ook al aanraden. :)

  # Geplaatst op 12-11-2011 om 20:49

Reply

You must log in to post.