Televisie Series Algemeen


Topic gestart door bramruiter op 14-08-2009 (817 posts)
 1. bramruiter

  Monstre!
  Joined: 18-06-2008
  Posts: 7,625


  Gisteren heb ik mezelf door seizoen 2 van Extras geworsteld, maar daarover later meer.

  Momenteel ben ik vreemd genoeg hooked geraakt aan Entourage. Als vast comedy central kijker werd ik helemaal doodgegooid met die idiote reclame voor die 'nieuwe' serie, eentje waarvan ik al eens een aflevering had gezien op de publieke omroep. Destijds kon het me niet zo bekoren en interesseerde het me niet om verder te kijken, echter maakte Comedy Central me toch wel nieuwsgierig en raakte ik benieuwd of de serie zijn gehype kon waarmaken.

  Nee, het is niet briljant, maar wel heerlijk meeslepend. Het duurde wel vier á vijf afleveringen voordat ik besloot seizoen twee van het internet te lenen, maar toen dat moment er was raakte ik hooked en begon ik zelfs de humor te snappen.

  Echter, hetgeen mij het meest interesseerd is het 'wereldje' en het feit dat entourage vrij spel lijkt te spelen op televisie. We zien borsten. We horen gevloek en gescheld. It's pushing the envelope. En ik mag dat wel van een serie. Daarbij speelt alles in een heerlijk tempo, met leuke karakters en kan je je als kijker niets anders dan gelukkig voelen. Het is de ultieme feel good serie. Het gaf me een beetje dat Ferris Bueller gevoel.

  Niettemin is het wel erg shallow allemaal en weet het nergens echt diep in de buidel te tasten. Dat hoeft niet, maar bepaalde momenten (met name de Eric situaties) suggereren dat de makers wel wat meer emotionele betrokkenheid eisen, iets dat niet wordt behaald.

  Verdict: kijkt gewoon lekker weg. 7

  # Geplaatst op 14-08-2009 om 12:12
 2. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  bramruiter schreef:
  het feit dat entourage vrij spel lijkt te spelen op televisie. We zien borsten. We horen gevloek en gescheld. It's pushing the envelope.

  Entourage pushing the envelope? Ja, als het tien tot vijftien jaar eerder werd gemaakt misschien... Scheldwoorden, seks en geweld zie je al sinds in ieder geval de late jaren '90 in meerdere of mindere mate in de series van kabelzenders zoals HBO. Denk The Sopranos, Six Feet Under (goed, geen naakt maar wel flink wat 'fuck'), Deadwood, The Wire, Sex and the City (weer geen geweld, maar dat ligt aan het onderwerp), Curb Your Enthousiasm (geen seks of geweld, maar opnieuw is dat logisch), True Blood en vele anderen. Kabelzender Showtime kan met o.a. Dexter, Californication en The Tudors ook niet bepaald preutsheid verweten worden.

  Nee, Entourage is soms een heerlijke serie (het nieuwe seizoen moet me nog overtuigen) maar bepaald baanbrekend of vernieuwend is het niet. Het kijkt wel erg lekker weg inderdaad.

  En verder ben ik wel helemaal voor dit topic.

  # Geplaatst op 14-08-2009 om 14:02
 3. bramruiter

  Monstre!
  Joined: 18-06-2008
  Posts: 7,625


  Ik ben absoluut niet bekend met Amerikaanse televisieseries, dus toen ik plotseling tepels zag was ik toch wel even geschokt dat dit werd toegelaten. Blijkbaar zijn ze vooral in Hollywood errug preuts, maar valt het televisiegewijs wel mee. Maar wat je zegt: het is gewoon een heerlijke wegkijk serie. Weinig poeha, gewoon feelgood.

  Momenteel heb ik nog Frasier S02, Curb Your Enthusiasm S01 Seinfeld S01 en Lost S02 liggen. Daarbij gaat The Office binnenkort in de herkijk. Verder ben ik van plan sowieso S01's van Californication, Six Feet Under en Dexter te zien. The Wire en The Sopranos moeten nog maar even wachten.

  Een hoop dus, waar ik me gewoon heel langzaam doorheen ga werken. Entourage wil ik sowieso tot S03 zien (voorbij die Aquafilm van Cameron waar ik over las).

  # Geplaatst op 14-08-2009 om 14:16
 4. theo

  Redacteur
  Joined: 18-06-2008
  Posts: 6,975


  bramruiter schreef:
  Ik ben absoluut niet bekend met Amerikaanse televisieseries, dus toen ik plotseling tepels zag was ik toch wel even geschokt dat dit werd toegelaten. Blijkbaar zijn ze vooral in Hollywood errug preuts, maar valt het televisiegewijs wel mee.

  Sterker nog: Joe Dante, (tegenwoordig waarschijnlijk mijn favoriete regisseur, ex-aequo met Terry Gilliam en Brian de Palma) zegt dat alleen de televisie nog plaats geeft voor commercieële maar edgy dingen, en dat als je op film edgy wil zijn je buiten het systeem moet werken en dus independent moet gaan. Niet dat hij daar blij mee is.

  # Geplaatst op 14-08-2009 om 14:24
 5. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  bramruiter schreef:
  Verder ben ik van plan sowieso S01's van Californication, Six Feet Under en Dexter te zien. The Wire en The Sopranos moeten nog maar even wachten.

  Je bouwt op naar het beste, dat is prima. ;)

  Oh, en televisiegewijs valt het helemaal niet mee in de VS, maar de meeste series die de moeite waard zijn zitten op de kabelzenders en dus iets waar je in de VS een apart abonnement op moet hebben. Die zenders zijn daardoor veel minder afhankelijk van sponsors en reclameinkomsten, en dus vrijer om zich niks aan te trekken van belangengroepen.

  # Geplaatst op 14-08-2009 om 14:26
 6. Ric

  Redacteur
  Joined: 11-08-2008
  Posts: 2,552


  Precies, als er iets een verdorven kutwereldje is, dan is het de Amerikaanse tv-wereld wel. Hoorde net dat Reno 911 gecancelled is:(

  Ik heb gister de pilot van Leverage gezien, kijkt lekker weg, verder niet de moeite waard, maar ik ga denk ik wel ff seizoen 1 kijken. Burn Notice moet ik helaas weer missen tot ergens in de herfst, True Blood moet ik nog ff bijwerken door de vakantie, Entourage loop ik weer bij (seizoen 6 dan, in 2 zit ik bij ep 5 ofzo). Verder kijk ik nog Hung (al moet ik dat ook nog ff bijwerken), Dark Blue (te cliché voor woorden, maar wel aardig) en ben ik met nog een heeeeele zooi series bezig.

  Een goeie tip zijn trouwens de Australische series series Underbelly en Summer Heights High. De eerste is een mini serie gebaseerd op de gangwars in Melbourne tussen 1995 en 2004 (het mocht zelfs niet worden uitgezonden in Melbourne) en de tweede is een hilarische mockumentary van 8 eps van een komiek die op een echt high school 5 verschillende karakters voor zijn rekening neemt. Erg grappig.

  # Geplaatst op 14-08-2009 om 17:03
 7. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  True Blood moet je inderdaad bijwerken - dat wordt steeds beter.

  # Geplaatst op 14-08-2009 om 17:30
 8. theo

  Redacteur
  Joined: 18-06-2008
  Posts: 6,975


  Ik vind dit seizoen tot nu toe juist niet zo sterk. Ik irriteer me aan de motivatie van het Jason Stackhouse-personage, dat tot de voorlaatste aflevering niet relateerbaar of uitgewerkt was. In Timebomb echter, wisten ze een heel deel daarvan echter weer goed te maken. Het personage Marian vind ik wel heel interessant, maar haar relatie ten opzichte van Tara werkt ook niet helemaal voor mij. En de scène met het hart lag er wel héél dik bovenop. Als iets uit een goedkope exploitation. Waarschijnlijk bewust, maar mij stoorde het. Wel heel veel respect voor Anna Paquin en Rutina Wesley, die beiden heel tofhun personage neerzetten. En ik ben stiekem wel een fan van Lafayette, al is hij wel erg flamboyant.

  # Geplaatst op 14-08-2009 om 18:06
 9. rik

  Redacteur
  Joined: 18-06-2008
  Posts: 1,790


  Tja televisieseries, eens in de zoveel tijd probeer ik het weer eens, als de hype onontkoombaar is. Mijn laatste poging was Mad Men, enkele afleveringen. Een aantal aardige personages die de moeite van het volgen wel waard lijken te zijn (er leek voldoende potentie in te zitten althans), een enkel hels irritant personage (naam en actrice ontschieten me, de secretaresse), maar wat fnuikend is, is de enorm stereotype wijze waarop het advertentiewereldje en vooral de jaren 50 worden weergegeven. Nee, echt verdiept lijkt men zich niet te hebben in dat tijdperk. Inmiddels reeds lang afgehaakt dus.

  # Geplaatst op 14-08-2009 om 18:07
 10. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  rik schreef:
  maar wat fnuikend is, is de enorm stereotype wijze waarop het advertentiewereldje en vooral de jaren 50 worden weergegeven. Nee, echt verdiept lijkt men zich niet te hebben in dat tijdperk. Inmiddels reeds lang afgehaakt dus.

  Overal wordt juist de realistische weergave van het tijdperk (1960 overigens, in het eerste seizoen, '62 voor het tweede) geprezen... wat vond je er zo stereotype aan?

  @ Theo: Sookie en Tara zijn juist twee van de minder interessante en soms zelfs vrij irritante personages dit seizoen. Boeiender zijn o.a. Eric, Sam en Jessica en wat er rondom hen gebeurd, naar mijn smaak.

  # Geplaatst op 14-08-2009 om 19:03
 11. El Chivo

  Gebruiker
  Joined: 22-08-2008
  Posts: 113


  bramruiter schreef:
  Gisteren heb ik mezelf door seizoen 2 van Extras geworsteld, maar daarover later meer.

  Oei. ik ben benieuwd.

  # Geplaatst op 14-08-2009 om 22:36
 12. theo

  Redacteur
  Joined: 18-06-2008
  Posts: 6,975


  Kaj schreef:
  @ Theo: Sookie en Tara zijn juist twee van de minder interessante en soms zelfs vrij irritante personages dit seizoen. Boeiender zijn o.a. Eric, Sam en Jessica en wat er rondom hen gebeurd, naar mijn smaak.

  De hele romance tussen Bill en Sookie boeit me niet, maar als personage (en het acteerwerk) vind ik het toch echt wel een van de meest toffe karakters van de serie. Maar Eric? Serieus? Die kan ik met evenveel moeite serieus nemen als Bill. Sam en Jessica zijn wel boeiend inderdaad, zeker omdat Sam de serie breder maakt dan alleen vampieren. Idem voor Marian.

  # Geplaatst op 14-08-2009 om 22:50
 13. Ric

  Redacteur
  Joined: 11-08-2008
  Posts: 2,552


  Kaj schreef:
  @ Theo: Sookie en Tara zijn juist twee van de minder interessante en soms zelfs vrij irritante personages dit seizoen. Boeiender zijn o.a. Eric, Sam en Jessica en wat er rondom hen gebeurd, naar mijn smaak.

  Soms? Tara had wat mij betreft, vooral in seizoen 1, na een paar afleveringen uit de serie worden geschreven. Het hele subplotje van haar met haar moeder uit seizoen 1 was vre-se-lijk irritant.

  Wat ik tot nu toe van Eric heb gezien vind ik wel erg tof, maar dat komt waarschijnlijk omdat mijn nieuwsgierigheid wordt geprikkeld door de verschillende 'codes' en wetten waar de vampieren in leven en hij is het enige personage waarmee we daar meer over te weten komen. Nee, tot nu toe vind ik vooral Jason's verhaallijn uiterst interessant. En dat zijn motivatie niet helemaal goed naar voren komt is dan weer een leuke afspiegeling van de werkelijkheid;)

  Trouwens, Californication ben ik na een seizoen afgehaakt. Is dat nog interessant verder voor iemand die dat eerste seizoen al niet vreselijk veel aan vond?

  # Geplaatst op 14-08-2009 om 23:29
 14. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  Nee, dat is meer van hetzelfde. De humor ligt je of niet, denk ik.

  Eric vind ik eigenlijk gewoon cool. Komt ook wel door de acteur, die ook al zo sterk was in Generation Kill. Het talent heeft duidelijk geen generatie overgeslagen. Ben ook wel benieuwd naar... nee wacht, die kent Ric misschien nog niet. Oh, en Jason blijft amuseren, meer dan ooit. En gezien hoe hij tot nu toe nooit echt voor zichzelf dacht, ook in seizoen één niet, of in ieder geval daar nooit echt ver mee kwam, vind ik wat er nu met hem gebeurd helemaal niet echt 'out of character'.

  # Geplaatst op 15-08-2009 om 09:52
 15. rik

  Redacteur
  Joined: 18-06-2008
  Posts: 1,790


  Kaj schreef:
  Overal wordt juist de realistische weergave van het tijdperk (1960 overigens, in het eerste seizoen, '62 voor het tweede) geprezen... wat vond je er zo stereotype aan?

  Met name de manier waarop, al dan niet bedenkelijke, vrijheden op overdreven wijze worden getoond. Oké, men mocht indertijd nog roken op de werkvloer, en ook alcoholgebruik ging men minder krampachtig mee om, maar dat men continue met een sigaret tussen de lippen en een glas whisky in de hand aan het werk was lijkt me een overdrijving. Storender is echter het portie vrouwonvriendelijkheid, of laat ik het anders zeggen, de nogal scherpe man/vrouw-tegenstellingen zoals die met name in de werkomgeving blijkbaar gelden. Waarom zie ik in Amerikaanse films uit die tijd een vele malen genuanceerder beeld? En 1960? Dan snap ik zo'n vreemde verwijzing naar het McCarthyisme alsof het nog volop woedt helemaal niet...

  # Geplaatst op 15-08-2009 om 14:57
 16. bramruiter

  Monstre!
  Joined: 18-06-2008
  Posts: 7,625


  Zojuist de eerste aflevering van Dexter S01 gezien en toegegeven, ik vond er geen hol aan. Het deed me een beetje denken aan de CSI series, met een moordenaar als hoofdpersoon, en laat ik nou net he-le-maal krankjorum zijn geworden van dat soort crime scene series. Moedeloos.
  Daarbij straalde de serie weinig uit. Het was nogal dood en afstandelijk, natuurlijk in de trant van de protagonist, maar de serie zelf doet anders vermoeden. De serie wil overduidelijk zijn publiek meesleuren in zijn ziekelijke denkbeelden, maar doet dat dus niet. Toen Dexter zo'n bad guy afslachtte werd ik een beetje treurig. Ik denk dat de insteek me gewoon niet ligt. Ik had het interessanter gevonden als de serie sympathie op zou roepen voor een koelbloedige killer, a la Patrick Bateman. Dat goede doel gemoord... meh...

  Eens zien hoe dit verder gaat ontwikkelen.

  # Geplaatst op 15-08-2009 om 16:39
 17. Ric

  Redacteur
  Joined: 11-08-2008
  Posts: 2,552


  Maar dat is toch precies wat ze doen? Sympathie oproepen van de kijker? Dexter ís een koelbloedige killer zonder vermogen tot empathie. Het is, in ieder geval voor mij, vooral interessant hoe door Dexter de samenleving een spiegel wordt voorgehouden. Nu moet ik zeggen dat ik ook niet voorbij seizoen 1 ben gekomen (al was de finale wel erg tof), maar het is absoluut een interessante serie.

  # Geplaatst op 15-08-2009 om 16:48
 18. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  rik schreef:
  Met name de manier waarop, al dan niet bedenkelijke, vrijheden op overdreven wijze worden getoond. Oké, men mocht indertijd nog roken op de werkvloer, en ook alcoholgebruik ging men minder krampachtig mee om, maar dat men continue met een sigaret tussen de lippen en een glas whisky in de hand aan het werk was lijkt me een overdrijving.

  Misschien, maar ik heb eens een stuk gelezen over het uitgebreide onderzoek dat Weiner deed voor deze serie, en ik kreeg toch de indruk dat dit milieu vrij waarheidsgetrouw wordt neergezet. Ik heb helaas geen link meer voor je op dit moment.

  rik schreef:
  Storender is echter het portie vrouwonvriendelijkheid, of laat ik het anders zeggen, de nogal scherpe man/vrouw-tegenstellingen zoals die met name in de werkomgeving blijkbaar gelden. Waarom zie ik in Amerikaanse films uit die tijd een vele malen genuanceerder beeld?

  Omdat Hollywood onder de productiecode misschien niet een geheel realistisch beeld verkocht? Seks was taboe, en seksisme dus in bepaalde vormen ook. Dat zullen we dus niet zien. Over welke films heb je het precies? The Apartment of Sweet Smell of Success bevestigen de verhoudingen in dat wereldje bijvoorbeeld wel, mijns inziens. En als je dit beeld niet herkent, waarom is het dan stereotype?

  Mijn vader, die rond die tijd in een kantoor werkte, vertelt me dat die seksistische grappen en houding niet uit de lucht gegrepen zijn. Misschien geen hard bewijs, maar goed genoeg voor mij.

  rik schreef:
  En 1960? Dan snap ik zo'n vreemde verwijzing naar het McCarthyisme alsof het nog volop woedt helemaal niet...

  Die kan ik me niet direct herinneren, wat bedoel je precies? Wel meen ik me een opmerking over Nixon/Kennedy te herinneren en ik lees net ergens dat je op een gegeven moment een kalender kan zien die maart 1960 aanduidt.

  @ Bram:

  Dexter heeft toch echt wel een geheel eigen look en sfeer, die zeker naar het personage gemaakt zijn. Afstandelijk? Ja. Maar doods? Wat is er zo doods aan? De serie benadert zijn protagonist net als Patrick Bateman wordt benaderd in AP, zeker in die eerste aflevering. Dat "goede doel gemoord", zoals jij het noemt, is exact bedoeld om sympathie op te wekken voor een koelbloedige killer, om de serie draaglijk te maken. Wat Bateman doet werkt misschien in een film, maar zijn random moorden zouden op televisie nooit werken, dat zou week in week uit pas echt "treurig stemmen" en uiteindelijk niet meer dan ziekelijke sensatiezucht worden. Dexter is daarentegen een complexer personage, doordat hij verschrikkelijke dingen doet waar het publiek nooit helemaal in kan meegaan: door dit te combineren met zijn code blijft hij op het randje tussen sympathiek en afschuwelijk balanceren, en dat maakt hem zo interessant.

  # Geplaatst op 16-08-2009 om 00:43
 19. El Chivo

  Gebruiker
  Joined: 22-08-2008
  Posts: 113


  't is allemaal nog een beetje vroeg ook, he - 1 aflevering; Ik had ook een stuk of 6 nodig om overtuigd te raken van de potentie (en dan moet het nog van S2 komen om het helemaal te worden).

  # Geplaatst op 16-08-2009 om 01:43
 20. rik

  Redacteur
  Joined: 18-06-2008
  Posts: 1,790


  Kaj schreef:
  Omdat Hollywood onder de productiecode misschien niet een geheel realistisch beeld verkocht? Seks was taboe, en seksisme dus in bepaalde vormen ook. Dat zullen we dus niet zien. Over welke films heb je het precies? The Apartment of Sweet Smell of Success bevestigen de verhoudingen in dat wereldje bijvoorbeeld wel, mijns inziens. En als je dit beeld niet herkent, waarom is het dan stereotype?
  Mijn vader, die rond die tijd in een kantoor werkte, vertelt me dat die seksistische grappen en houding niet uit de lucht gegrepen zijn. Misschien geen hard bewijs, maar goed genoeg voor mij.

  Mijn vergelijking richte zich vooral op jaren 50 films die een sfeerbeeld geven van het dagelijkse leven van de gewone burger (Ray, Sirk etc.). Er zal ongetwijfeld van alles af te dingen zijn op de realiteitswaarde van dergelijke films, maar het is vooral een wat, laten we zeggen, intellectuelere, meer doordachte benadering van de onderlinge verhoudingen die ik daarin terugzie en in Mad Men mis (vandaar mijn term stereotype). Toegegeven, over hoe dat tijdperk er werkelijk uitzag hoeft dat nog niet zoveel te zeggen. The Apartment is niet het eerste waar ik aan dacht, maar inderdaad, dat onderstreept het beeld van Mad Men wel enigzins.

  Die McCarthy-verwijzing kwam ik tegen toen ik bij een latere aflvering langszapte, als iemand zich aanmeldt voor een of andere bedrijfsactviteit en door een collega gewezen wordt op het gevaar van publieke committering aan dergelijke zaken (met het oog op McCarthy dus).

  # Geplaatst op 16-08-2009 om 15:27

Reply »

You must log in to post.