BFI Flipside


Topic gestart door Camera Obscura op 27-02-2011 (5 posts)
 1. Camera Obscura

  Gebruiker
  Joined: 12-07-2009
  Posts: 430


  Was kort geleden (veel te laat eigenlijk) met de BFI Flipsides begonnen en die verdienen wel een eigen hoekje. Prachtige uitgaves, een aantal in dual format, voortgekomen uit de BFI-screenings en vooral gericht op vergeten Britse cinema uit de jaren '60 en '70.

  Developed from its popular monthly screening slot at BFI Southbank, the BFI’s Flipside series on DVD and Blu-ray is designed to revisit and reappraise British films that have slipped through the cracks of cinema history – films that were overlooked, marginalised, or undervalued at the original time of release, or sit outside the established canon of recognised classics. Subject matter will vary widely (and will encompass everything from nuclear war to Soho striptease, from forbidden love to international intrigue) and is likely to appeal to a diverse range of film fans, many of whom may be unfamiliar with the BFI’s more traditional DVD and Blu-ray output.

  All Flipside releases, newly-mastered in HD from original film elements, are presented with a wide array of special features and extensive illustrated booklets containing informative notes and thought-provoking essays. Initial contributors include respected writers Stewart Home and Iain Sinclair.

  Bron:
  TheDigitalFix
  BFI

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Tot nu toe verschenen:

  001: The Bed Sitting Room - Richard Lester

  002: London in the Raw - Arnold Miller

  003:Primitive London - Arnold Miller

  004: Herostratus - Don Levy

  005: All the Right Noises - Gerry O'Hara

  006: Man Of Violence - Pete Walker

  007: Privilege - Peter Watkins

  008: That Kind Of Girl - Gerry O'Hara

  009: Permissive - Lindsay Shonteff

  010: The Pleasure Girls - Gerry O'Hara

  011: The Party's Over - Guy Hamilton

  012: Here We Go Round the Mulberry Bush - Clive Donner

  013: Bronco Bullfrog - Barney Platts-Mills

  014: Private Road - Barney Platts-Mills

  015: Duffer and Moon Over The Alley - Joseph Despins and William Dumaresq

  000: Kim Newman's Guide To The Flipside of British Cinema

  Aangekondigd voor 2011:

  Lunch Hour (1961) - James Hill
  Requiem For a Village (1975) - David Gladwell

  # Geplaatst op 27-02-2011 om 22:32
 2. Camera Obscura

  Gebruiker
  Joined: 12-07-2009
  Posts: 430


  Duffer (William Dumaresq - 1971), 9/10

  Prachtig coming-of-age drama van een jongen die het liefst dromend aan de oevers van de Thames zit en heen en weer wordt geslingerd tussen de moederlijke instincten van een wat op leeftijd geraakte prostitué en een psychotische oudere man, afgewisseld door bizarre ontmoetingen en zwerftochten door de straten van Londen, Voornamelijk geschoten in Notting Hill en Westbourne Grove wat het geheel ook een leuk tijdsbeeld meegeeft.

  Echt voor het eerst sinds tijden dat ik weer het gevoel had zoiets fris en origineels te zien. Bijzonder pakkend gemaakt, waarbij ik vanaf van begin tot eind moeiteloos werd meegesleept in Duffer's belevingswereld. Zijn gedachtenkronkels gaven me eigenlijk spontaan een soort Nescio-associatie en door de korrelige 16mm fotografie en de prachtige, bijna Lynchiaanse, geluidseffecten en sound scapes van Joseph Despins ligt een vergelijking met Eraserhead wel enigszins voor de hand, al is Duffer natuurlijk vijf jaar eerder gemaakt en eigenlijk volstrekt onvergelijkbaar. One shot actor Kit Gleave is een natural en wat de film nog een extra vervreemdend tintje geeft is dat zijn gedachtes in voice over zijn ingesproken door een duidelijk veel volwassener en zeer gearticuleerde Dumaresq zelf.

  Bijzonder.

  Moon Over The Alley (William Dumaresq - 1976), 8/10

  Een musical in een boarding house waar de levens van een bonte mix van bewoners gevolgd worden - een Duitse hospita, een Jamaicaans stel, een Indiër die overtuigd is dat de wereld zal vergaan voor hij kan terugkeren naar Calcutta, een Ier die worstelt met twee baantjes en zijn strippende vriendin en een Amerikaan die in niet meer zo Swinging London als zanger probeert door te breken.

  De karakters blijven vrij vlakjes en het zou geen musical zijn als de nadruk niet vooral ligt op de absurdistische muzikale overgangen waarbij de bewoners spontaan in zang en dans uitbarsten. De nummers werden gecomponeerd door Galt MacDermot (vooral bekend van Hair) met teksten van regisseur Dumaresq. Normaal heb ik niet zoveel met musicals, maar dit is echt iets aparts. Heeft ook wel iets van Dennis Potter, maar dan anders. Soort van.

  Zowel Duffer als Moon Over The Alley schenen lievelingetjes te zijn van Stephen Thrower, die o.a. de uitstekende teksten in het begeleidende booklet verzorgde.

  # Geplaatst op 27-02-2011 om 22:33
 3. rik

  Redacteur
  Joined: 18-06-2008
  Posts: 1,790


  Ik zit er wel eens doorheen te scrollen, die serie, maar de obscuriteit schrikt me dan toch wat af om zomaar een paar tientjes voor neer te tellen. Recensies zijn dus meer dan welkom :)
  Dat Duffer klinkt goed!

  # Geplaatst op 28-02-2011 om 20:57
 4. Camera Obscura

  Gebruiker
  Joined: 12-07-2009
  Posts: 430


  Paar tientjes is wel erg veel.
  Afgelopen week lag er een pak BFI-titels spotgoedkoop bij
  http://www.dvd.co.uk/.
  Niet alle flipsides, maar wel veel - meeste zijn ook recente uitgaves, dus dalen misschien nog wat in prijs.

  Permissive blu-ray, €8.24
  http://www.dvd.co.uk/buy/catbfib1035/permissive-blu-ray.htm

  Helaas was twee weken terug net mijn creditcard gehackt en heb pas sinds gister mijn nieuwe. Kon even niet toeslaan. :( De andere titels duiken vast wel weer ergens op voordelig op.

  # Geplaatst op 01-03-2011 om 13:39
 5. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  De naam heeft voor DVD wel nare associaties...

  # Geplaatst op 01-03-2011 om 13:52

Reply

You must log in to post.