The Blues is the roots, the rest is the fruits


Topic gestart door Kaj op 04-03-2011 (101 posts)
 1. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  Het is geen geheim dat ik van de blues houdt, en dit is een poging iets van die liefde over te dragen. De blues heeft iets primairs, en vaak iets wonderschoon simpels en direct. Toch is wel degelijk een bijzondere kunstvorm, die samen met jazz de bron is van zo ongeveer alle twintigste eeuwse populaire muziek, direct of indirect (vandaar de titel, een citaat van Willie Dixon). Ik hoop met deze lijst enkelen van jullie te kunnen overtuigen van de schoonheid van de blues, en het clichébeeld van het genre enigszins te nuanceren (zoals het niet kloppende idee dat de blues alleen depressieve muziek is). Normaliter prefereer ik eerder inclusiviteit dan exclusiviteit, maar om verwarring voor de niet-kenners te voorkomen er ergens de selectie te beperken, heb ik me voor de lijst voornamelijk beperkt tot de tegenwoordig populaire definitie van de blues, enkele uitzonderingen die ik erg waardeer daargelaten. Dit betekent bijvoorbeeld geen van de blueszangeressen uit de jaren '20, die vandaag de dag even goed onder de jazz worden geschaard (destijds was het onderscheid minder scherp). Mochten puristen meelezen kunnen ze dus opgelucht adem halen. Omdat ik dit ook op een Engels forum doe neem ik er rustig de tijd voor, aangezien ik alles in twee talen moet schrijven. En omdat ik jullie, zeker in het begin, niet wil overladen met obscuriteit (ervan uitgaande dat mensen blijven lezen en/of luisteren). Maar ik zal korter over dit project doen dan toen met Bob Dylan!

  # Geplaatst op 04-03-2011 om 00:23
 2. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  Robert Pete Williams werd Louisiana geboren in 1914 en overleed in 1980. Williams zong en begeleidde zichzelf met een akoestische gitaar. Hij maakte daar echter pas laat in zijn leven een carrière van. In 1958 werd zijn muziek voor het eerst opgenomen terwijl hij een levenslange gevangenisstraf uitzat in Angola, de staatsgevangenis van Louisiana. Zijn gevangenisopnames leverden hem in 1959 een speciale voorwaardelijke straf op, waardoor hij zich letterlijk had vrij gespeeld. Zijn stijl kan gecategoriseerd worden als Delta blues, maar in de ritmes zijn duidelijk Afrikaanse wortels te horen, duidelijker dan bij de meeste anderen. Zijn bijna stream-of-consciousness achtige teksten maken hem al helemaal tot een unieke bluesspeler.

  Favoriete nummers:
  Pardon Denied Again, Angola Special, Motherless Children Have A Hard Time, Louise & So Much Is Happening In This Wicked World

  Voorbeelden:

  Get the Video Plugins

  Get the Video Plugins

  # Geplaatst op 04-03-2011 om 07:39
 3. Fedor

  Redacteur
  Joined: 23-06-2008
  Posts: 2,123


  (zoals het niet kloppende idee dat de blues alleen depressieve muziek is).

  Haha, echt opbeurend wil ik Robert Pete Williams niet noemen; wel een aparte zangstijl en sterk gitaarspel.

  Ik zag gister toevallig deels een documentaire over de Angola State Prison in Louisiana. Het duurde even voor ik erachter kwam dat het in Amerika was, en niet in Angola zelf - de straffen (100 jaar! voor een verkrachting, waar bovendien een zwarte Amerikaan onschuldig voor is opgedraaid) en de verhouding zwarte gevangen vs. witte bewakers hadden immers Angola niet misstaan. En alle ellende wordt constant weggewuifd richting God als universeel oplosmiddel van recht en onrecht, maar helaas niet op het falende juridische systeem. Triest is het. In die context niet verwonderlijk dat Pete daar liedjes over zingt. Gelukkig zat er in de docu ook een verhaal over een zwarte man die na 50(!) jaar zijn vrijheid weer mocht proeven. Zijn kleine kamertje in NY noemde hij een paradijs. Over menselijke veerkracht gesproken!

  Afijn, ik zal eens Angola Prisoners' Blues en Free Again van Pete opzoeken. Leuke reeks, interessant voor een leek zoals ik. Geeft me inspiratie om eens een Jazz top 50 van albums samen te stellen.

  # Geplaatst op 04-03-2011 om 12:14
 4. Erwan

  Hoofdredacteur
  Joined: 04-10-2008
  Posts: 4,861


  Zal ik dan met een vroege jaren '90 House top 50 komen? Nee, zonder gekheid: goed idee dit, Kaj. Ik weet ook vrij weinig af van dit genre buiten de bekende namen om, zo had ik tot nu nooit van deze vent gehoord! En je hebt inderdaad gelijk dat de begripsomschrijving van blues erg divers is. Zo heb ik de documentaire van Clint Eastwood over blues gezien waarbij hij zich vrijwel constant beperkte tot jazz (weinig verrassend). En ik weet dat Johan Derksen (hoofdredacteur van tijdschrift VI) liefhebber is van de blues maar dan vaak komt met namen die ik meer zou scharen onder country of folk. Tenslotte erg fijn dat je enkele voorbeelden erbij geeft, zo krijg ik meteen een beeld wat voor sound de artiest heeft :-)

  # Geplaatst op 04-03-2011 om 13:36
 5. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  Fedor schreef:

  (zoals het niet kloppende idee dat de blues alleen depressieve muziek is).

  Haha, echt opbeurend wil ik Robert Pete Williams niet noemen; wel een aparte zangstijl en sterk gitaarspel.
  Ja, hallo, geef me even de tijd zeg. ;) Misschien helpt de volgende wel.

  Interessant verhaal trouwens.

  @Erwan: Nou ja, Clint pakt inderdaad er wat randfiguren bij (Ray Charles, Dave Brubeck) maar zoekt toch ook Pinetop Perkins enzo op. Er kwamen echt wel wat rasechte bluesmensen voorbij. Maar bij pianoblues luistert dat iets minder nauw en hoor je het als leek er misschien wat minder snel in. ;) De CD 'Johan Derksen presenteert: Muziek Voor Volwassenen Deel 2, de Blues editie' bevat trouwens wel veel echte blues moet ik zeggen, maar in een interview dat ik net even heb bekeken gaat het inderdaad vooral over country. Maar dat geeft hij dan ook wel aan.

  # Geplaatst op 04-03-2011 om 13:58
 6. theo

  Redacteur
  Joined: 18-06-2008
  Posts: 6,975


  Mooi topic, Kaj, hier ga ik zeker inspiratie opdoen.

  @fedor: daar zag ik ook stukken van. Die verkrachtte vrouw die haar gelijk wil halen terwijl ze ooit heeft gezegd dat alle negers op elkaar lijken. Wat een doos.

  # Geplaatst op 04-03-2011 om 16:27
 7. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  'Lone Cat' Jesse Fuller werd geboren in 1896 en stierf in 1976. Hij was de ultieme eenmans bluesband. In zijn handen had hij een twaalfsnarengitaar, voor zijn mond hingen met een nekband mondharmonica en kazoo, met zijn rechtervoet opereerde hij een bekken en met zijn linkervoet een rechtopstaande bas die hij bediende via pedalen en hendels en een “fotdella” of “footdella” noemde – een uitvinding van eigen hand. Mede dankzij de instrumentatie heeft zijn muziek bijna altijd een relaxte sfeer, alsof er geen vuiltje aan de lucht is, terwijl de tekst dat tegenspreekt. Hoewel hij werd geboren in Georgia is zijn relaxte stijl een voorbeeld geworden van de West Coast blues, waar hij vanaf de jaren '20 verbleef. Het is logisch dat zijn beroemdste (en meest gecoverde) lied 'San Francisco Bay Blues' is. Hij maakte echter pas eind jaren '40 van muziek zijn beroep en brak pas eind jaren '50 door dankzij de folk blues revival. Daarvoor poetste hij onder andere schoenen bij de poorten van de United Artists studio, waar hij o.a. Douglas Fairbanks sr. en Raoul Walsh ontmoette, die hem kleine rolletjes in onder andere Thief of Bagdad gaven. Volgens de overlevering kreeg hij in 1960 een uitnodiging voor een Europese tour terwijl hij net terugkwam van een dag walnoten plukken. Aldaar werd hij aanbeden door de jonge Britten die enkele jaren later de blues hernieuwde erkenning zouden bezorgen, die nog nooit zoiets hadden gezien als zijn 'lone cat' stijl. Hij legde aan hen uit: “I got hearin' about fellers who were making lots of money on records. I tried to get some fellers to play with me but they were always busy – drinking wine and gambling. So I said, 'I'm going to make me a one man band' and I did.”

  Favoriete nummers:
  San Francisco Bay Blues, Midnight Cold, Footdella Stomp, John Henry.

  Zie hem in zijn eentje een band zijn:

  Get the Video Plugins

  Of luister:

  Get the Video Plugins

  # Geplaatst op 04-03-2011 om 19:21
 8. Christiaan

  Redacteur
  Joined: 18-06-2008
  Posts: 1,126


  Fijn topic dit, Kaj! Gaat zeker wat luister-inspiratie teweeg brengen.

  # Geplaatst op 05-03-2011 om 15:07
 9. bramruiter

  Monstre!
  Joined: 18-06-2008
  Posts: 7,625


  Een goed startpunt om met dit genre te beginnen. Afgezien enkele compilaties heb ik er weinig van gehoord.

  # Geplaatst op 07-03-2011 om 08:11
 10. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  Zou iemand hier het trouwens erg vinden als ik mijn Engelse teksten hier gewoon neerzet in plaats van alles in twee talen te doen?

  # Geplaatst op 11-03-2011 om 17:15
 11. Erik

  Gebruiker
  Joined: 26-02-2009
  Posts: 877


  Heel erg. :-P

  # Geplaatst op 11-03-2011 om 17:42
 12. theo

  Redacteur
  Joined: 18-06-2008
  Posts: 6,975


  Niet doen, Kaj, niet doen!

  # Geplaatst op 11-03-2011 om 17:49
 13. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  Maar het scheelt zovéél tijd...

  Geboren in Alton, Illinois in 1903, gestorven in St. Louis in 1962.

  Unlike what many people believe, the blues did not just originate in the cottonfields of Mississippi. During it's early development, the music scenes of several cities where also very important. One of the most important that is nowadays often forgotten was musical hub St. Louis. One of the reasons for this is the fact that piano blues rather than guitar blues was the most popular form of blues in St. Louis. “Barrelhouse” Buck McFarland was one of those pianists that played the brothels and barrelhouses (a barrelhouse is a bar that consist of a room where the liquor is served from a plank spread across a row of barrels). He made recordings in the 1920's and 1930's, but none of those have survived. The only well preserved songs of his are the 17 that he recorded on August 6, 1961, that were finally released for the first time in 2007 on the Alton Blues album. There are some other recordings (for examples, see below), but they're of very poor sound quality in comparison, despite the fact that they were recorded in a professional studio and the Alton Blues session took place in McFarlands home. At this session, his percussive bass patterns, steady rumble with one heavy hand, chords (with the other) and single notes hammering like an old typewriter are beautifully captured. When he sings, he wails with a voice that has been described as mahogany. He does everything well, from slow, painful blues songs to uptempo instrumental boogie woogie songs that probably brought the house down in the bars and brothels where he used to play. Alton Blues also contains five minutes of him telling stories of the olden days of the blues scene in St. Louis, featuring several artist yet to come.

  Favoriete nummers:
  Four O'Clock Blues, Railroad Blues, Barrelhouse Buck, Don't Stop Now

  Voorbeelden:
  Ik kon geen nummers vinden op Youtube of iets soortgelijks. De enige complete streaming nummers die ik kon vinden zijn deze:
  http://www.we7.com/#/artist/Barrelhouse-Buck-McFarland
  Maar die zijn van aanzienlijk mindere geluidskwaliteit dan Alton Blues (Ik weet niet waar ze vandaan komen), daarom hier ook nog een pagina met dertig seconden samples van het album:
  http://www.cduniverse.com/productinfo.asp?pid=7356071
  die eerste link heeft dan wel weer vooral liedjes die niet op het album staan en is dus wel de moeite waard.

  # Geplaatst op 13-03-2011 om 00:23
 14. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  Geboren in Lobdel, Louisiana in 1924, gestorven in Baton Rouge in 1970.

  Slim Harpo sang and played guitar and harmonica in a sometimes languid, sometimes cheerful style that always feels good. He's often compared to the more successful Jimmy Reed, but I like Harpo better and find his style to be more distinct. He was covered a lot by British bands after the Rolling Stones did his first single, King Bee, a classic sexual blues metaphor. They would later do a version of Harpo's Shake Your Hips on Exile On Main Street. Originally born as James Moore, he dropped out of high school in his mid-teens after his parents died to play harmonica in bars and juke joints, on street corners, and at rent parties and plantation picnics as Harmonica Slim. When he started recording after working with his brother-in-law Lightnin' Slim, he had to change his name because there was already a Harmonica Slim on the West Coast. Moore's wife Lovelle (who also co-wrote a number of his songs) came up with Slim Harpo, and that became his name for the rest of his career.

  Favoriete liedjes:
  King Bee, Buzzin', Strange Love, Rainin' In My Heart

  Voorbeelden:

  Get the Video Plugins

  Get the Video Plugins

  Get the Video Plugins

  # Geplaatst op 14-03-2011 om 18:22
 15. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  Geboren in 1917 in Hornlake, Mississippi, gestorven in 1981 in Chicago.

  Ook wel bekend als Walter “Shakey” Horton, gewoon Shakey of “Mumbles”.

  At the tender age of five, Walter Horton was given his first harmonica by his father. During the later 1920's he moved to Memphis where he won a local talent contest. He later claimed he played with the Memphis Jug Band in 1927 as “Shakey Walter”, but his age makes this statement questionable. He also claimed to have played with Robert Johnson in the 1930's and did in fact accompany Muddy Waters in the 1950's. He also boasts of teaching Little Walter and Sonny Boy Williamson II, despite the latter being twenty years older. Walter Horton was one of the first to amplify his harmonica. During the 1940's he moved back and forth between Chicago and Memphis, working day jobs and playing wherever he could. In the early fifties he cut some records for Sun Records, that would later become known as the birthplace of white rock & roll with Elvis, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash and Carl Perkins.

  Later on Walter joined Muddy Waters' band but was fired after a few years for showing up drunk or playing too many side gigs, according to you talk to about the subject. He also played with Otis Rush, Koko Taylor, Jimmy Rodgers, Big Mama Thornton and Sunnyland Slim in those days. His first solo record was released in 1965, was produced by Willie Dixon (who once called him “the best harmonica player I ever heard”) and featured Buddy Guy on guitar. Fifteen years later he had a cameo in The Blues Brothers accompanying John Lee Hooker, a year before his death. His style of harmonica was a definite influence on such younger players as his protégé Carey Bell and white blues player Charlie Musselwhite. Personally, I love how he can play this beautiful slow, downhearted blues and then switch up his tempo in an instant, suddenly changing the mood of the music and making you feel it too.

  Favoriete nummers:
  Hobo Blues, Walter's Swing,Worried Life, Little Boy Blue.

  Voorbeelden:

  Get the Video Plugins

  Get the Video Plugins

  Get the Video Plugins

  # Geplaatst op 19-03-2011 om 04:20
 16. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  Geboren in San Jose, California in 1955, en hij leeft nog! De eerste op de lijst.

  I first stumbled upon this guitar player when I was looking up some names that played at a festival that I never went to in the end (I think I was sick). I found one track on the internet, the fantastic song 'Drinking Straight Tequila'. I burned it at the end of some Hendrix CD that I used to listen a lot to while cycling to school. After a while I didn't listen to it so much anymore. I'm guessing this is about 7 or 8 years ago. I forgot all about this man named Cain. Then, a year and a half ago I went to upstate New York to visit a friend of a friend that was also really into the blues. This middle-aged lady took me to several concerts, one of which was the Chenango Blues Festival. Here I saw Chris Cain performing, and it wasn't until then that I remembered I already knew that one song of his.

  Listening to that one song, I had never thought he was so young (well, relatively speaking) or that he was white. Being both alive and white makes him a minority in this list that is mostly comprised of dead black man. Having seen him live definitely elevated my opinion of this laid back guitar virtuoso whose style (both singing and picking) is clearly influenced by B.B. and Albert King. Even when his lyrics are more of the downhearted kind, most of his songs are still inflected with a pleasant atmosphere that is most at home at a house party or barbecue. His concert has the same kind of atmosphere, with him telling jokes in between songs that reminded my New York friend of the old Jewish comedians that made the rounds in the Catskills back in the day (roughly near the area of the festival), a humour and wordplay than can be found in his lyrics from time to time as well (I'm living on a fault line right here at home/Everything that happens seems like the fault is mine alone).

  Favoriete nummers:
  Drinking Straight Tequila, Helping Hand, Do You Call That A Buddy?, Bad Situation, While The City Sleeps, Down at Dino's.

  Voorbeelden:

  Get the Video Plugins

  Get the Video Plugins

  Get the Video Plugins

  # Geplaatst op 22-03-2011 om 13:35
 17. rik

  Redacteur
  Joined: 18-06-2008
  Posts: 1,790


  Kaj schreef: [IMG]
  Geboren in San Jose, California in 1955, en hij leeft nog! De eerste op de lijst.

  Ha ha, ik ben benieuwd voor hoeveel artiesten in jou lijst dat gaat gelden. En:
  - hoeveel blanken
  - hoeveel niet-Amerikanen
  - hoeveel vrouwen
  - hoeveel muzikanten die ik überhaupt van naam ken
  er in staan :)

  # Geplaatst op 22-03-2011 om 20:17
 18. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  Er komen nog wel enkele blanken, een paar vrouwen en hoeveel jij er kent weet ik niet, maar niet-Amerikanen? Dat is ijdele hoop, kan ik je alvast vertellen. ;) Aan wie zat je te denken?

  # Geplaatst op 22-03-2011 om 22:07
 19. Erwan

  Hoofdredacteur
  Joined: 04-10-2008
  Posts: 4,861


  Cuby and The Blizzards?

  # Geplaatst op 22-03-2011 om 22:26
 20. Kaj

  Night Shifter
  Joined: 21-06-2008
  Posts: 7,419


  Zou ik toch eerder een R&B/rock & roll band noemen dan een echte bluesband.

  # Geplaatst op 22-03-2011 om 22:29

Reply »

You must log in to post.